Op het Nachtkastje

Op het nachtkastje is ons eigen boekenprogrammaatje dat van 2008 tot 2014 tijdens de boekenweek werd uitgezonden door de VPRO. In intieme portretjes van zo'n 5 minuten vertellen auteurs hoe zij het schrijverschap beleven en laten ze een verrassend stukje uit hun leven zien. Een Nachtkastje geeft je het gevoel thuis een taartje te hebben gegeten met de auteur. Tezamen schetsen de 55 Nachtkastjes een voltallig beeld van het Nederlandse literaire wereldje en de vele dimensies die het schrijverschap kent.

Continue

Robert Vuijsje trapt de boekenweek af als eregast bij het signeerfestijn in de Bijenkorf. Even onder collega-schrijvers zijn is fijn. Wel wordt nauwlettend in de gaten gehouden voor wie zich de langste rij vormt.

A.F.Th. van der Heijden treint met zijn vrouw Mirjam naar Nijmegen, waar hij de prestigieuze Kellendonklezing geeft. De lengte van zijn voordracht baart hem zorgen. Nog maar een passage schrappen?

Tessa de Loo weerstaat een plensbui om de laatste van een hele trits lezingen te geven over haar roman Kenau. Ze verheugt zich nu al op de komende lege agenda: eindelijk weer tijd om te schrijven!

A.L. Snijders krijgt bezoek van goede vriend Joost Conijn, die zijn zeilbootje wel wil lenen. De heren genieten eerst een lekkere lunch, alvorens ze de tuin induiken om het scheepje te inspecteren.

Esther Gerritsen heeft een drukke dag. Eerst haar dochter naar school brengen, dan naar de uitgeverij om de laatste versie van haar manuscript te bespreken. En tussendoor nog wat schrijven.

Met tegenzin bezoekt Leon de Winter zijn geboortestad Den Bosch voor een lezing, waar hij wordt verrast met papieren over zijn ouders. Weer thuis wil geliefde Jessica Durlacher weten of de Bossche avond beviel.

Dichter Menno Wigman sluit met zijn band The Uncool het voor het eerst gehouden Gedichtenbal af, waar hij en passant ook nog de prijs voor beste dichtbundel in ontvangst neemt. Maar drummen kan hij dus ook.

Tomas Ross, koning van de politieke intriges, ontfutselt tijdens een collegereeks aan de Film Academie twee nieuwe plotlijnen aan zijn studenten. Voor mogelijke romans waar hij al een tijdje in zijn hoofd mee rondloopt

Erwin Mortier is al dagen van huis. Met diverse medeschrijvers is hij on tour – bus in, bus uit, hotel in, hotel uit. In Amsterdam haakt zijn goede vriendin Connie Palmen aan en brengt hem de nodige warmte.

De roman De Held van Jessica Durlacher wordt verfilmd en daarom heeft ze een ontmoeting met de scriptwriter van de serie The killing. Aan de keukentafel overpeinst ze, samen met haar geliefde Leon de Winter, haar ervaringen.

Dichter Jean Pierre Rawie is tijdens de wekelijkse borrel met zijn vrienden een bron van kennis. Toegegeven, nu hij ouder wordt, vindt hij fictie totaal oninteressant en is meer van de geschiedenis en de biografieën.

Peter Buwalda is met zijn debuutroman genomineerd voor de Ako literatuurprijs. Een uitvoerig diner lang is het wachten op de bekendmaking van de winnaar. Tafelgenote Connie Palmen ontpopt zich tot zijn grootste fan.

Thomas Verbogt en Debby Petter zijn on tour met hun theaterstuk ‘Ik ben er nog’. Het dagelijks draaiboek van voorstelling doornemen, optreden en naborrelen maakt hongerig ’s nachts op weg naar huis.

Geert Mak begraaft zich in de research voor zijn nieuwe boek. Zijn vrouw Mitzi blijft in de buurt, voor een rustig kopje thee als het tegen zit, en om het langverhoopte ‘bingo!’ mee te kunnen delen.

Tom Lanoye speelt de solovoorstelling Sprakeloos naar zijn gelijknamige roman in zijn geboortestad. Hierdoor al een bijzondere avond, en ook omdat Eppo, directeur van de boekenweek, komt kijken.

K. Schippers haalt foto’s op in de fotowinkel waar hij sinds jaar en dag komt, en die menigmaal in zijn boeken voorkomt. De speurneus in hem maakt dit, voor ieder ander doodnormale bezoekje, tot een kleine ontdekkingstocht.

Hans Dorrestijn gaat vogelen met zijn goede vriend en collega tekstschrijver Rob Chrispijn. Over vogels zijn geen chagerijnige verhalen te schrijven. En eigenlijk is Dorrestijn van nature een vrolijk mens.

Jan Siebelink bezoekt met grote regelmaat zijn goede vriend en kunstenaar Klaas Gubbels in diens atelier. Dezelfde stoel bij het kacheltje, een wijntje, en een babbeltje over hun beider werk. Even bijkomen.

Mensje van Keulen heeft alweer een boek af. De eerste die zij daarover wil spreken is haar uitgever Emile Brugman. Zijn mening is heel belangrijk, maar voor haar kleinzoon Mica moet zelfs hij wijken.

Jules Deelder maakt een nieuwe show van DeeldeRadio met een frisse lading jazzplaatjes uit eigen collectie. Met muziek kun je uiteindelijk meer mensen bereiken dan met gedichten, want muziek kent nu eenmaal geen taalbarrière.

P.F.Thomése loopt van Agt tegen het lijf tijdens een sfeervolle literaire brunch. De Palestijnse kwestie dient, voor Thomése vertrekt naar andere afspraken, absoluut besproken te worden.

Connie Palmen is dol op haar kleindochter Pien, die zojuist is toegelaten aan de dansopleiding van het conservatorium. Trots neemt Palmen een kijkje tijdens een dansles.

Ramsey Nasr bereidt zich voor op een interview in het buitenland. Een uiterst geheime missie. Zou zijn koffer geschikt zijn om het een en ander in mee te smokkelen?

Nelleke Noordervliet is voorzitter van het literaire festival Writers Unlimited. Uit bevlogenheid voor de literatuur, en ook wel een beetje om aan het thuizige bestaan van schrijver zijn te ontsnappen.

Pas als zijn vrouw en dochter hun volledige goedkeuring hebben gegeven, dient Kader Abdolah zijn manuscript bij de uitgeverij in. Ook de omslag ontsnapt niet aan hun kritische blik.

De sterk autobiografische roman Familieziek van Adriaan van Dis wordt verstript. In gesprek met tekenaar Peter van Dongen valt Van Dis plots in dat zijn vader ook een vader gehad moet hebben.

Remco Campert rijdt samen met Kees van Kooten naar een literaire voorstelling van Saint Amour. Voor de laatste keer. Maar hoe toch te signeren na afloop, met een gebroken arm?

Ruim 25 jaar woont Gerrit Komrij in de afgelegen heuvels van Portugal. Omringd door niets meer dan uitzicht, boeken, zijn partner Charles en de honden, blijkt hij een virtuoos in uitstellen. Eerst de post.

Globetrotter Cees Nooteboom strijkt voor een aantal weken neer in Venetië.  Tijdens zijn dagelijkse gang naar de lokale markt krabbelt hij ingevingen voor verhalen op in een van zijn vele notitieboekjes.

Kluun is geestelijk vader van NightWriters; avonden met schrijvers in een nachtclubsetting. Hij organiseert een  avond met zijn literaire held: de Italiaanse auteur Niccolo Ammaniti. Naast hem voelt Kluun zich meer artiest dan kunstenaar.

Arthur Japin wordt ’s avonds laat opgehaald voor een interview in het radioprogramma Met het oog op morgen.  Daar treft hij collega auteurs Nelleke Noordervliet en Abdelkader Benali die eveneens zijn uitgenodigd.

Susan Smit is jurylid van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2010. Hans Wijers, als voorzitter, leidt een spannende vergadering  waarin de juryleden de longlist terugbrengen tot de finale zes nominaties.

De hond Roef vergezelt haar baasje Maarten ’t Hart in de tuin bij het opmaken van de kas en het planten van tuinboontjes. Het houtkacheltje vlamt vrolijk na een dagje buiten – oost west, thuis best.

Abdelkader Benali maakt opnames met regisseur Roel van Dalen voor het nieuwe boekenprogramma ‘De Schrijver en de Stad’ (NPS).  Matthijs van Nieuwkerk schuift aan om zelf eens geinterviewd te worden. Door Abdelkader over Martin Bril.

Youp van ’t Hek treint naar Zwolle voor zijn voorstelling Omdat de nacht. Kalmpjes maakt hij zich op voor de show.  Tussentijds leest hij de kranten, want meestal verwerkt hij de actualiteit wel in zijn weekselijke column in het NRC.

De 95-jarige Leo Vroman, nestor van de Nederlandse poëzie, woont sinds jaar en dag in Fort Worth, Texas (USA).  Samen met zijn geliefde Tineke probeert hij de eekhoorns in het park te verleiden met ‘some cookies’.

Harry Mulisch drinkt een kopje thee met zijn uitgever Robert Ammerlaan. Een gesprek over een nieuwe publicatie.

Na een signeersessie bespreken Jan en dochter Sanne Terlouw in de koeienstal de stand van hun nieuwe boek.

Herman Brusselmans is al 17 jaar intens gelukkig met zijn vrouw, de prachtige brunette Tanya de Metsenaere. Een ode.

Conny Braam en haar dochter researchen documenten over cocaïne gebruik. Haar nieuwe roman zal een schokkende geschiedenis ontbloten.

Tim Krabbé traint wekelijks anderhalf uur op de fietsbaan van het Velodrome in Amsterdam. Het tempo ligt hoog vanavond.

Midas Dekkers bezoekt het depot van het Scryption museum. Hij is zielsblij tussen de stellages vol fraaie oude typemachines.

Kees van Kooten geeft zijn vriend en beeldend kunstenaar Jeroen Henneman een enthousiasmerend kijkje in zijn indrukwekkende collectie tekeningen.

Voor een literair optreden drinkt Herman Koch een biertje met collega Kluun. Ze keuvelen over enige netelige kanten van het schrijverschap.

Renate Dorrestein vraagt haar nichtje om advies bij het uitzoeken van een avondjurk voor het Boekenbal, waar ze samen act de présence zullen geven.

Joost Zwagerman schrijft niet in Amsterdam, daarvoor zoekt hij de stilte van de polder op. Tussen het werken door is het hard doortrappen op de fiets om het hoofd leeg te maken.

Anna Enquist geeft samen met pianist Ivo Janssen een voorstelling rond de Goldberg Variaties van Bach. Voor aanvang nemen zij nog snel belangrijke details door.

Tommy Wieringa heeft behoefte aan ontspanning tijdens het schrijven. Daartoe heeft hij het nachtelijke ‘rondje A10’ uitgevonden. Muziek, de nacht, de snelweg.

Bernlef laat bij een fotograaf een nieuwe foto voor op de achterflap van zijn boeken maken. Maar wat is beter voor de verkoop: een sombere of een vrolijke foto?

Hafid Bouazza is gevraagd een libretto te schrijven. De samenwerking verloopt wat stroef en hij vraagt zich af of hij de klus ooit zal klaren.

Charlotte Mutsaers is een groot deel van het jaar in Oostende te vinden. Struinen door de stad, wandelen over het strand. Maar niet zonder haar geliefde viervoeter.

Paul Witteman gaat op visite bij zijn broer Wim. Gewoon wat kletsen over Bach en fijn met z’n twee achter de piano kruipen voor een quatremains dat ze als jongens samen speelden.

Thomas Rosenboom gaat met een goede vriend uit varen. Braaf tuft het speedbootje over de Amsterdamse grachten, maar daar volgt het IJ – tijd om de motor volop te laten spreken!

Hella S. Haasse wordt eens goed in het zonnetje gezet. Ter ere van haarzelf en haar omvangrijk oeuvre is een digitaal museum gemaakt, welke feestelijk wordt geopend.

Ronald Giphart is niet alleen schrijver, maar tevens een heuse keukenprins. Wekelijks kookt hij een nieuw recept voor zijn column en vrouw en kinderen treden op als deskundige jury.